Wat zijn triggerpoints?

Wat zijn triggerpoints?
Als we het hebben over triggerpoints hebben we het eigenlijk over spierknopen. Waarschijnlijk is dit een woord wat je al wel vaker voorbij hebt horen komen.

Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels die vast en verkrampt in elkaar verweven zijn. Een spier met een triggerpoint trekt zich samen, wat dus voelbaar is. De spier wordt korter doordat deze zich verkrampt. Hierdoor doorbloed de spier slechter en krijgt de spier te weinig zuurstof. Hierdoor verzwakt de spier uiteindelijk. Andere spieren proberen hierbij de taak van de verzwakte spier over te nemen. Dit zorgt op de langere termijn alleen maar voor meer triggerpoints, omdat het voor deze spieren uiteindelijk niet haalbaar is om deze kracht over te nemen.

Maar hoe ontstaan triggerpoints nou precies?
Een spier is opgebouwd uit verschillende spiervezels. In de normale ruststand is de spier ontspannen, en in normale houding. Een triggerpoint ontstaat op het moment dat er meerdere spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het gebied eromheen. Hierdoor ontstaat dus de lokale verdikking, slechte doorbloeding en vermindering van zuurstof door de spiervezels; waardoor afvalstoffen zich ophopen en gaan samenkleven. Dit noemen we triggerpoints, oftewel spierknopen. Het stijve gevoel ontstaat doordat het overige deel van de spiervezel op grote spanning staat.

Wat zijn eventuele gevolgen?
Triggerpoints kunnen meerdere klachten veroorzaken, minder ernstige maar ook zeer ernstige. Zo zijn klachten als hoofdpijn of uitstralende pijn naar de ledematen of hoofd en romp de eerste symptomen die zich voordoen wanneer je last hebt van triggerpoints.

Triggerpoints kunnen leiden tot pijnlijke stijfheid en klachten als: rug-, nek-, schouderpijn en spierkramp. Ook kunnen triggerpoints lijden tot aanhechtingsproblemen, doordat de verhoogde spanning meer trekkracht vraagt van de spier op het bot.

Een meer ernstiger gevolg van triggerpoints is het feit dat langdurig blijvende triggerpoints kunnen leiden tot inklemming van delen als de bloedvaten en zenuwen.

Wat kan je eraan doen?
Triggerpoints kunnen dus serieuze gevolgen hebben. Belangrijk dus om actie te ondernemen.

Er zijn enorm veel verhalen over hoe je triggerpoints moet of kan behandelen. Veel genoemde methoden zijn bijvoorbeeld dry needling, triggerpoint injecties, medische acupunctuur en microstroomtherapie. Maar vaak hoor ik om mij heen dat deze methoden tijdelijk hebben geholpen, maar dat op de lange termijn de klachten weer terugkomen. Dit komt doordat het probleem wordt verholpen (tijdelijk), maar niet de oorzaak (blijvend). Daarom bied ik andere methoden aan waarvan ik denk dat dit wél gaat helpen. Hierbij wil ik samen met jou gaan werken aan het probleem én de oorzaak!

Zo kun je kiezen voor een intuïtieve ontspanningsmassage, we bespreken vooraf welke lichamelijke klachten jij hebt. Hier geef ik tijdens de massage extra aandacht aan. Tijdens de massage komt er uit de diffuser een geur van etherische oliën die vooraf speciaal op jou zijn afgestemd. Je voelt de warme olie op je huid en de rustige massage die ik hierbij geef.

Ook bied ik de Raindrop Technique aan. Dit is een revolutionaire behandelingsmethode die een zeer krachtige werking heeft maar juist zacht van toepassing is. Deze behandeling heeft ook een positief effect op triggerpoints. Tijdens deze methode worden afzonderlijk 9 verschillende 100% etherische oliën op je rug, benen en voeten gedruppeld. Door speciale strijkbewegingen van de vingertoppen en dit af te wisselen met diverse massagetechnieken worden deze oliën in de huid gemasseerd. Hierdoor wordt het mogelijk voor je lichaam om de afvalstoffen af te voeren en het lichaam terug in balans te brengen.

Naast deze twee behandelingsmethoden bied ik nog veel meer behandelingen aan. Ik ben benieuwd naar jouw klachten en hoop dat ik jou kan helpen! Neem vrijblijvend contact met mij op.

Uw bericht is verzonden!

Bedankt voor uw contactaanvraag, ik neem zo snel mogelijk contact met u op.