Waarom is ontspanning zo belangrijk

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning is belangrijker dan de meeste denken. Een dag zit vol met stress en dingen waar jij tegenaan kunt lopen, daarom is ontspanning één van de belangrijkste dingen. Als je te lang stress ervaart of te veel spanning hebt zorgt dat ervoor dat je hersenen minder goed functioneren, je kunt dingen vergeten, sneller afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit allemaal is makkelijk te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven, zo krijgen je hersenen de gelegenheid om rust te nemen en goed te herstellen. Je zal opmerken dat je meer focus hebt!

Omdat ontspanning zo belangrijk is geven wij hieronder 5 tips voor ontspanning!

Maak tijd voor ontspanning

Wanneer jij behoefte hebt aan ontspanning moet jij dit van tevoren inplannen. Als je dit inplant dan heb je er speciaal tijd voor gemaakt en kun je het niet ‘vergeten’. Wanneer je het niet inplant dan is de kans groot dat je het overslaat of vergeet, en dat is precies wat we niet willen!

Je hoeft niet uren in te plannen, maar een paar momenten in de week is al meer dan genoeg. Natuurlijk heeft de één meer tijd nodig dan de ander, het is aan jou om jouw innerlijke rust te ontdekken.

Creëer overzicht

Stress geeft altijd het gevoel dat je geen overzicht hebt en dat alles in de soep valt. Het gevoel dat je niet weet waar je moet beginnen, wanneer iets af moet zijn of wat er nou zo belangrijk is. Wanneer er zulke situaties voorkomen is het belangrijk om overzicht te creëren. Dit kan je doen door middel van een  uitgebreide planner. Als jij alles hebt opgeschreven en goed hebt gepland kun jij in één oogopslag zien wat belangrijk is, wat nu gelijk af moet en wat je nog voor heel even kunt uitstellen.

Zeg nee tegen anderen

Als je bewust kiest voor meer ontspanning dan zul je wat vaker ‘nee’ moeten zeggen tegen je omgeving. Hoewel dit klinkt als een moeilijk iets is het wel een hele belangrijke tip. Juist doordat jij nee durft te zeggen tegen anderen laat jij goed jouw grenzen zien. Bewaak je eigen tijd en energie, zo ben je super positief bezig. Als je ergens geen zin in hebt, geen energie of tijd hebt mag je dit best aangeven. Als je dit niet doet, dan doe je dingen vaker met tegenzin en dat zorgt voor stress.

Gun jezelf ontspanning

Je herkent het vast wel, je stelt voorwaarden voordat je mag ontspannen, ‘Eerst mijn kamer opruimen of eerst nog drie uur studeren voordat ik een film kan gaan kijken’. Iedereen heeft wel een stemmetje in zijn of haar hoofd die verteld dat je door moet gaan, dat er totaal geen tijd is om te ontspannen. Toch is het belangrijk om jezelf ontspanning te gunnen, ook al is er volgens jou nog geen tijd voor.

Maak er een gewoonte van!

Het is even wennen om van ontspanning een gewoonte te maken of vaker tijd voor jezelf vrij te maken. Als je momenteel in een stressvolle periode zit denk je aan allesbehalve ontspanning. Toch kan in zo’n periode ontspanning juist de oplossing zijn! Door van ontspanning een gewoonte te maken heb je de mogelijkheid je hoofd te legen, even ergens anders aan te denken en op te laden. Na zo’n moment zul je met nieuwe inzichten komen en beseffen dat je het eigenlijk best onder controle hebt!

Uw bericht is verzonden!

Bedankt voor uw contactaanvraag, ik neem zo snel mogelijk contact met u op.