Help, hoe voorkom ik een blessure

Help, hoe voorkom ik een blessure?

We kennen het allemaal en hebben er allemaal minstens een keer mee te maken gehad, een blessure. Blessures zijn vervelend en kunnen lang aanhouden als je niet op tijd actie onderneemt en er niet juist wordt gehandeld.

Sporten en bewegen doen we met onze botten, spieren, pezen en gewrichten. We noemen dat ook wel ‘het bewegingsapparaat’. Wanneer je regelmatig sport wordt dit bewegingsapparaat sterker. Botten en pezen worden steviger, spieren worden dikker en gewrichten worden soepeler. Een logisch proces. Maar soms gaat het mis. Je verrekt een spier, een gewricht kantelt, een pees scheurt of je breekt zelfs een bot. Dat noemen we een blessure.

Oorzaken
Beschadigingen kunnen plotseling opspelen, maar kunnen ook geleidelijk ontstaan. Het moment dat je bijvoorbeeld je enkel zwikt, met veel kracht afzet om te  springen en hierdoor een spier verrekt of wanneer je je knie verdraait, niet fijn. Dit zijn allemaal voorbeelden van momenten waardoor een blessure plotseling kan ontstaan.

Als je langdurig op een harde ondergrond traint en geen goede schoenen draagt. Of voor langere periode in een verkeerde houding een  bepaalde handeling uitvoert kan het zijn dat blessures geleidelijk zullen  ontstaan.

Wees het voor: 5 tips!

  1. Bouw je training geleidelijk op. Start je net met de sport die je heel leuk vindt, ben je heel enthousiast en wil je het liefst gelijk 3 of 4 keer in de week gaan. Niet doen! Je lichaam moet wennen aan de specifieke belasting die je doormaakt en dat heeft tijd nodig. Na een aantal weken of zelfs maanden zal je lichaam steeds sterker worden en meer belasting aankunnen;
  2. Doe een warming-up voor je training. Doe jij een warming-up voor je begint  met sporten? Heel goed! Koude spieren zijn namelijk vaak het begin van een  blessure. Een warming-up zorgt voor de juiste bloedcirculatie, dit voorziet je spieren van zuurstof en energie, en hierdoor presteer je ook beter. Win-win!
  3. Zorg voor de juiste schoenen. Bedenk of de schoenen die je draagt past bij de ondergrond waarop je traint, de juiste maat heeft en goede ondersteuning  biedt!
  4. Controleer je techniek. Het hanteren van de verkeerde techniek is één van de bekendste veroorzaker van blessures. Als je net begint met een nieuwe sport is het altijd handig je techniek te laten controleren door bijvoorbeeld een personal trainer, coach of buddy die de sport al langer beoefend.
  5. & Last but not least! Pas een goede en gezonde levensstijl toe voor, na en tijdens het sporten. Blijf op gewicht en eet gezond. Dit helpt je je prestaties te verbeteren en vele blessures te voorkomen.

Ik geef verschillende therapieën waarbij ik je kan begeleiden om blessures in de toekomst te voorkomen én waarmee ik je kan helpen om van je huidige blessure af te komen! Neem vrijblijvend contact en wie weet zie ik jou binnenkort bij mij in de praktijk

Uw bericht is verzonden!

Bedankt voor uw contactaanvraag, ik neem zo snel mogelijk contact met u op.